Jorma Hynninen on yksi Suomen merkittävimmistä oopperalaulajista ja baritoneista, jonka ura on kestänyt yli puoli vuosisataa. Hänen äänensä, tulkintataitonsa ja sitoutumisensa suomalaiseen musiikkikulttuuriin ovat tehneet hänestä ikonisen hahmon oopperan maailmassa. Tässä artikkelissa käsittelemme Hynnisen merkittävää uraa, hänen vaikutustaan suomalaiseen ja kansainväliseen musiikkiin sekä hänen elämäänsä musiikin ulkopuolella.
Varhaiset vuodet ja musiikkiopetus
Jorma Hynninen syntyi 3. huhtikuuta 1941 Sorsakoskella Leppävirralla. Hänen kiinnostuksensa musiikkiin heräsi jo varhain, mutta ennen musiikkia Hynninen valmistui kansakoulunopettajaksi Lahden seminaarista vuonna 1964. Kuitenkin musiikki veti häntä puoleensa, ja hän aloitti laulun opinnot Sibelius-Akatemiassa vuonna 1966. Opiskeluaikanaan Hynninen opiskeli muun muassa Matti Tuloiselan ja Antti Koskisen johdolla, ja hän valmistui diplomin kera vuonna 1970.
Nousu oopperamaailman huipulle
Jo ennen valmistumistaan Hynninen aloitti uransa Suomen Kansallisoopperassa, jossa hän lauloi vuosina 1970–1990. Hänen merkittävimpien rooliensa joukkoon kuuluvat muun muassa Rodrigue Verdin Don Carloksessa sekä kreivi Almaviva Mozartin Figaron häissä. Kansallisoopperan lisäksi Hynninen on esiintynyt maailman arvostetuimmilla oopperalavoilla, kuten Lontoon Covent Gardenissa, New Yorkin Metropolitanissa ja Milanon La Scalassa.
Hynnisen uran kansainvälistä menestystä siivittivät hänen kykynsä esittää syvällisiä, tunteikkaita ja teknisesti mestarillisia tulkintoja niin barokkioopperoista kuin modernista musiikista. Erityisesti suomalaisen oopperan edistäjänä Hynninen on ollut keskeinen hahmo: hän lauloi Einojuhani Rautavaaran oopperassa Aleksis Kivi sen maailmanensi-illassa, ja hän on esiintynyt useiden suomalaisten säveltäjien teosten kantaesityksissä.
Taiteellinen johtajuus ja opetustyö
Hynnisen lahjat eivät rajoitu pelkästään laulamiseen. Hän toimi Joensuun laulujuhlien taiteellisena johtajana vuosina 1980–1991 ja Savonlinnan oopperajuhlien taiteellisena johtajana vuosina 1993–2002. Hänen panoksensa näiden festivaalien kehittämisessä on ollut merkittävä, ja hän on nostanut erityisesti Savonlinnan oopperajuhlat kansainväliseen maineeseen. Vuonna 2005 Hynninen sai professorin arvonimen tunnustuksena hänen ansioistaan suomalaisen oopperan edistämisessä.
Opetustyö on ollut myös keskeinen osa Hynnisen uraa. Hän toimi Sibelius-Akatemian laulutaiteen professorina vuosina 1997–2003, ja hänen mestarikurssinsa ovat innoittaneet lukuisia uusia sukupolvia oopperalaulajia.
Levytykset ja diskografia
Jorma Hynninen on ollut tuottelias levyttäjä, ja hänen diskografiansa käsittää yli sata levyä. Hän on levyttänyt niin suomalaisia oopperoita kuin kansainvälisiä mestariteoksia. Hänen levytyksiinsä kuuluvat muun muassa Brahmsin Ein Deutsches Requiem, Mozartin Le nozze di Figaro sekä Schubertin Winterreise. Hynninen on erityisesti tunnettu yhteistyöstään pianisti Ralf Gothónin kanssa, jonka kanssa hän on levyttänyt lukuisia lied-kokoelmia. Hänen levytyksensä ovat saaneet laajaa tunnustusta kriitikoilta ja tuoneet hänelle kansainvälistä arvostusta.
Elämä musiikin ulkopuolella
Jorma Hynninen vetäytyi oopperalavoilta vuonna 2013, mutta hänen vaikutuksensa musiikkimaailmaan on edelleen vahva. Hän viettää nykyisin aikaa perheensä kanssa entisellä Kohmansalon kyläkoululla, joka toimii heidän kesäasuntonaan. Hynninen on tunnettu myös aktiivisena liikunnan harrastajana, ja hänen kiinnostuksen kohteisiinsa kuuluvat muun muassa hiihto, pyöräily ja melonta.
Hynnisen elämään on kuulunut myös surua. Hänen poikansa menehtyi vuonna 2005, ja hänen ensimmäinen vaimonsa Reetta Hynninen kuoli vuonna 2017. Näistä menetyksistä huolimatta Hynninen on pysynyt tiiviisti perheensä tukena, ja hänen läheiset suhteensa perheeseen ovat aina olleet keskeinen osa hänen elämäänsä.
Jorma Hynninen ja suomalainen ooppera
Jorma Hynnisen merkitys suomalaiselle oopperalle ja koko musiikkikulttuurille on valtava. Hänen pitkä ja menestyksekäs uransa on ollut täynnä saavutuksia, jotka ovat tehneet hänestä yhden Suomen arvostetuimmista laulajista. Hänen äänensä ja tulkintansa elävät edelleen niin levytyksissä kuin uusien sukupolvien laulajien inspiroimana.
Hynninen on ollut esikuva monille suomalaisille oopperalaulajille, ja hänen perintönsä suomalaisen musiikin saralla on kiistaton. Hänen roolinsa suomalaisen oopperan ja lied-laulun edistäjänä on vaikuttanut syvästi koko alaan, ja hänen sitoutumisensa kotimaiseen kulttuuriin on ollut esimerkillistä.
Lopuksi
Jorma Hynnisen ura on toiminut esimerkkinä omistautumisesta, taiteellisesta johtajuudesta ja intohimosta musiikkia kohtaan. Hän on ollut keskeinen hahmo suomalaisessa oopperamaailmassa ja saavuttanut kansainvälistä tunnustusta tulkinnoillaan ja opetustyöllään. Vaikka hän on jättänyt oopperalavat, hänen perintönsä jatkuu hänen levytystensä, opetustensa ja hänen inspiroimiensa nuorten laulajien kautta.